Arti Capelli nodigt u uit voor de expositie Aantekeningen in de ruimte van Jolande Traa en Florette Dijkstra


Opening zondag 17 september, 16.00 uur, door Elly Stegeman

conservator Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch


De tekeningen op papier van Jolande Traa (Den Bosch, 1968) lijken hun drager te willen verlaten. Ze willen ruimte innemen, onafhankelijk zijn, hun omgeving aftasten. Om dat te kunnen, ondergaan ze een metamorfose: potloodlijnen worden draden in de ruimte en het papier wordt een muur waaraan de draden zijn bevestigd. Het netwerk van de glooiende en elkaar rakende draden verandert bij elke stap en onder elke lichtval. Op sommige momenten lijken de ruimtelijke installaties weer in tweedimensionale tekeningen te veranderen.

Jolande Traa’s kleine, minutieuze tekeningen zijn geen voorstudies voor installaties, maar autonome onderzoekingen op de vierkante centimeter. Soms is de groeiwijze van een bloem of plant de aanleiding voor een tekening, soms is er een meetkundig patroon waarop wordt gevarieerd. Het uiteindelijke werk lijkt van een afstand eenduidig te zijn, maar van dichtbij gezien eindeloos veranderlijk.

Jolande Traa werkt als een frivole wiskundige die de regels wel kent, maar ze graag overschrijdt.


De tekeningen van Florette Dijkstra (Den Haag, 1963) verlaten soms ook de muren van de tentoonstellingsruimte, maar dan om terug te keren in een schetsboek of op te gaan in een gedrukt boek of een reeks werken in een map.

Schaduwen spelen een grote rol in haar tekeningen. In de hoeken van kamers, de onbelichte delen van een kunstwerk en de dromen van een model, is het meeste leven te vinden.

In Arti Capelli laat ze ondermeer tekeningen uit de reeks Werkkamers zien. Daarin heeft ze de werkplekken van schrijvers en kunstenaars verbeeld: kamers waar de inspiratie, dromen en gedachten ronddwalen die kunnen leiden tot de meest uiteenlopende kunstwerken. Door steeds gebruik te maken van potlood, wordt alles in de tekeningen deel van een geheel.

Dat geldt ook voor haar tekeningen in schetsboeken, die in de vitrine zijn te zien. In elk schetsboek werkt Florette Dijkstra al tekenend een gedachte over kunst, verbeelding of reproductie uit, totdat het

boek vol is.

Daarnaast laat ze de tekeningen zien die het uitgangspunt vormen voor het drukwerk dat ze dit jaar maakte voor het Grafisch Atelier Den Bosch: een map met tien zeefdrukken en tekst, getiteld

Variaties op een handdruk.

Deze map is in Arti Capelli te koop.


Aantekeningen in de ruimte, 17 september t/m 29 oktober 2017


Zaterdag 23 september zijn beide kunstenaars in de galerie aanwezig om informeel over het werk ingesprek te gaan.